Vägbeskrivningar till Töreboda

Om Töreboda

Töreboda är en tätort i det svenska länet Västra Götaland i Västergötland, samt centralort i Töreboda kommun, med 4 236 invånare i tätorten (år 2006). I hela kommunen finns 9 368 invånare (den 31 december 2006). Töreboda är beläget 15 kilometer öster om Mariestad på järnvägslinjen Västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm. Töreboda var länge knutpunkt på järnvägen, innan den drogs vidare till Stockholm, samt på Göta kanal. I Töreboda kommun återfinns kanalens högsta punkt, Lanthöjden.

I Töreboda har det länge funnits industrier, dels för jordbruket, men även industrier som Westerstrands, vars klockor kan ses på perrongerna i Stockholm och Göteborg samt i många idrottsanläggningar landet runt, samt Daloc som är ledande i Norden på säkerhetsdörrar och branddörrar. Töreboda limträ, som är Europas äldsta limträfabrik, etablerade sig 1919 och har levererat takstolar till bland annat Stockholms centralstation under 1920-talet. Töreboda Ur Finmekaniska ABär en avknoppning från Westerstrands som har specialiserat sig på finmekaniska ur.

I Töreboda finns världens minsta färja, Lina. Den går tvärs över Göta kanal, är öppen från maj till augusti och kostar 50 öre att åka. Färjan dras över för hand med hjälp av en lina och därav namnet.

Källa: Wikipedia

Vägbeskrivningar till hela Sverige